Ciekawostki o pszczołach

Temat o wszystkim i o niczym. Jednak jak w każdym temacie obowiązują zasady współżycia społecznego.
hieronim
Moderator
Posty: 16
Rejestracja: wt lut 16, 2021 7:24 am

Z uwagi na źródło [USA] dane są w używanych tam jednostkach.



Pszczoła miodna jest jedynym owadem, który wytwarza pokarm zjadany przez człowieka.
Pszczoła miodna może latać do sześciu mil i z prędkością do 15 mil na godzinę, dlatego musiałaby przelecieć około 90 000 mil - trzy razy dookoła świata - aby wyprodukować jeden funt miodu.
Wystarczy jedna uncja miodu, aby napędzić lot pszczoły dookoła świata.
Miód składa się w 80% z cukrów i 20% z wody.
Pszczoły miodne wytwarzają wosk pszczeli z ośmiu sparowanych gruczołów na spodniej stronie odwłoka.
Pszczoły miodne muszą spożyć około 17-20 funtów miodu, aby być w stanie biochemicznie wyprodukować każdy funt wosku pszczelego.
Pszczoły utrzymują temperaturę 92-93 stopni Fahrenheita w centralnym gnieździe lęgowym, niezależnie od tego, czy temperatura na zewnątrz wynosi 110 czy -40 stopni.
Późną wiosną lub wczesnym latem liczna kolonia może zawierać od 40 000 do 60 000 pszczół.
Królowa pszczół żyje około 2-3 lata. Jest najbardziej ruchliwa w miesiącach letnich, kiedy ul musi być maksymalnie obciążony i znosi do 2500 jaj dziennie.
Królowa może kojarzyć się z maksymalnie 17 dronami w ciągu 1-2 dniowego okresu krycia.
Królowa może każdego dnia składać 600-800, a nawet 1500 jaj w ciągu swojego 3-4 letniego życia. Ta dzienna produkcja jaj może odpowiadać jej własnej wadze. Jest stale karmiona i pielęgnowana przez towarzyszące robotnice
Pszczoły robotnice żyją około 4 tygodnie wiosną lub latem, ale zimą do 6 miesięcy.
Przeciętna pszczoła miodna w ciągu swojego życia zrobi tylko jedną dwunastą łyżeczki miodu.
Pszczoły miodne latają z prędkością do 15 mil na godzinę
Skrzydła pszczoły miodnej uderzają 11 400 razy na minutę, powodując ich charakterystyczny brzęczenie.
Pszczoła miodna odwiedza od 50 do 100 kwiatów podczas podróży zbiorowej.
Pszczoły miodne, naukowo znane również jako Apis Mellifera, są przyjazne dla środowiska i są niezbędne jako zapylacze
Fermentowany miód, znany jako miód pitny, jest najstarszym napojem fermentowanym. Termin „miodowy księżyc” wywodzi się z nordyckiej praktyki spożywania dużych ilości miodu pitnego podczas pierwszego miesiąca małżeństwa.
ODPOWIEDZ